15 april, 2009

Syforklaring med bilder til body

Her er steg-for-steg-forklaringen til å sy din egen body i str 56.


1.Man tager et stk jersey og et stk ribb i ønsket farge. Og en overlockmaskin, eller en vanlig maskin med fake overlocksøm. Fint å ha tvillingnål til kantinga. Last ned mønsteret i pdf fra forrige post og skriv ut. Klipp ut papirmønsterdelene.2.Tegn av mønsteret på vrangsida av jerseyen, mot en brett (da blir det helt symmetrisk)


3.Du skal nå ha 1 stk framside, 1 stk bakside, to stk ermer og to stk skulderbelegg (bilde 1)4.Sy for- og bakdelen på bodyen sammen i venstre skulder (den uten knapper) (bilde 2)5.Brett beleggene i to (bilde 3).
Sy beleggene på høyre skulder rett mot rett, en på fordelen og en på bakdelen (bilde 4). Brett så belegget inn mot vrangen.
6.Klipp til 3,5 cm brede remser av ribben. Hvor lange er litt avhengig av hvor mye stretch det er i ribben – vanligvis passer det fint å gange lengden på jerseystykket du skal kante med 0,8 og legge til litt for å ha noe å gå på i endene. På halsribben har jeg ganget med 0,7. Jerseykantene her har følgende lengder (sånn ca):'Halsen: 39 cm - 28 cm ribb


Ermene: 14 cm hver - 11,5 cm ribb


Truse foran: 28 cm – 24cm ribb


Truse bak: 37,5 cm - 31 cm ribb7.Kant halsen, ermene (dvs den rette kortsiden), truse foran og bak med ribb. Strekk lett i ribben mens du syr. Dette er spesielt viktig på halsen, der man kanter i «innoversving». Det er mange måter å kante med ribb på – jeg pleier å overlocke ribben på stoffet rett mot rett (bilde 5), vende over på baksida, og sy fast med tvillingnål (bilde 6).
Viktig at man bruker relativt lange sting på tvillingsømmen (3,5 feks). Bilde 7 viser kanten ferdig sydd.Om kanting av halsen: På bakstykket kanter du også belegget, slik at dette blir en løs flik. Belegget på forstykket skal ikke være en løs flik, dette kanter du sammen med forstykket.


8. Bilde 8 viser alle delene ferdig kantet.

9.Sy ermene fast på skuldrene rett mot rett (bilde 9).

NB: Her syr man ikke på ermet som en ferdig pølse. Man syr ermesømmen etterpå (se pkt 10) sammen med sidesømmen på bodyen. Pass på her at midten på ermet matcher med skuldersømmen på resten av bodyen. Det er litt knotete å sy fast høyre erme, pga beleggene. Beleggene må nåles fast over hverandre før man nåler fast ermet til skuldra (bilde 10) . Sjekk på retten at de ligger riktig over hverandre – ryggbelegget skal ligge underst.

10.Sy erme- og sidesømmen i ett rett mot rett (bilde 11). Pass på at ribbkantene ligger pent rett over hverandre.


11.Slå i trykknapper – 3 i skrittet og 2 på høyre skulder. Noen sømmer vil henge utenfor ribbkantene, spesielt hvis du syr med overlockmaskin. Sy disse inn til sidene med håndsøm.


12.Voila!
4 kommentarer:

 1. Heihei
  Kom over bloggen din etter søk på symønstre..
  tusen takk for denne steg for steg visningen av å lage body..har en gutt på snart 4 mnd,hadde vært gøy å prøvd dette..litt større mål ellers skal jeg nok få det til:)
  Ha en flott pinse
  Klem

  SvarSlett
 2. så gøy at du prøver å sy leirfivel-body! det er et mønster her inne på body i str 68 også, kanskje den passer bedre til han på 4 mnd :) Den har åpning i ryggen i stedet for i skuldra, men med litt egenmekking kan man lett forandre mønsteret til å passe skulderåpning. Lykke til!

  SvarSlett
 3. Hei for en super sybeskrivelse :) driver å syr body til mini nå :) Hadde nok ikkje klart det uten deg :)

  SvarSlett
 4. Så artig at forklaringa kommer til nytte! Lykke til med syinga :)

  SvarSlett